Kunstenaar Ivo Staes overleden tijdens zijn vakantie in Portugal

De Wondelgemse kunstenaar Ivo Staes (52) is afgelopen week tijdens een vakantie in Portugal plots overleden. Staes verwierf bekendheid met zijn hyperrealistische schilderijen en tekeningen van Afrikaanse dieren en mensen. “Het is een troost dat hij in de natuur is gestorven”,zegt zijn zus Katja.

“Een wonderkind, geboren met de gave om te tekenen.” Zo omschrijft Katja Staes haar broer. “Terwijl op school kinderen opschreven wat de leerkracht vertelde, maakte hij er tekeningen van. Toen Ivo later naar de kunstacademie ging, zeiden de leraars dat hij naar huis mocht gaan. Ze konden hem niets meer leren. Zo veel talent had mijn broer.” Helaas zal Ivo Staes nooit meer tekenen. De Wondelgemnaar met wortels in Antwerpen overleed afgelopen week op 52jarige leeftijd in Portugal, waar hij met zijn gezin een rondreis maakte.  Tijdens een wandeling raakte
Staes achterop. “Hij zei tegen zijn vrouw dat hij zich wat wilde verfrissen. Toen zij en de kinderen zich even later omdraaiden, zagen ze zijn levenloze lichaam”, vertelt zijn zus aangeslagen.

Donderdag wordt het lichaam van de kunstenaar naar België overgevlogen. Artsen in Portugal willen eerst de doodsoorzaak achterhalen. “Mijn broer had last van zijn rug, maar was voor de rest kerngezond. Hij is nog para geweest”, zegt Katja Staes. “Ik vermoed dat hij iets aan zijn hart heeft gekregen. Voor hij op reis vertrok, vertelde hij wel nog tegen ons moeder dat hij erg moe was.”

Ivo Staes was een echte natuurmens, dat blijkt ook uit zijn werk. Tot in Nederland en Duitsland stelde hij hyperrealistische schilderijen en (pen)tekeningen tentoon. De laatste jaren tekende hij vooral Afrikaanse taferelen. Dieren zoals olifanten, zebra’s en leeuwen, en Afrikaanse mensen. “Maar meer nog dan door Afrika was hij bezeten door de natuur”, bevestigt zijn zus. “Het is dan ook een troost dat hij in de natuur is overleden.” Reacties De vele reacties die vrijdag binnenliepen, onder meer via de sociale media, tonen aan dat Ivo Staes ook geliefd was – iets wat Cynthia Evers, een goede vriendin van Staes, bevestigt: “Ik ben mijn beste vriend verloren. Ivo was een mooie, grote man met een enorm groot karma.”

Bron: Het Nieuwsblad Regionaal Aan Gent gebonden