Anja Kok

In de schilderijen van Anja Kok heeft ieder mens zo zijn eigen gedachten. Ze gaan geen interactie met elkaar aan, ook niet als er meer personen binnen een schilderij zijn afgebeeld. Mensen worden afgebeeld in hun alledaagse omgeving of belevenissen. Het zijn vaak belevenissen die normaliter niet op een schilderij worden afgebeeld.

In de schilderijen worden alledaagse belevenissen onder de loep gelegd, met veel zelfreflectie. iedereen lijkt zich te vervelen en met zichzelf bezig te zijn.

Anja Kok gaat er van uit dat alles in het leven verzonnen is. De mens is gelukkig naarmate hij het vermogen heeft ontwikkeld te geloven in het nut van zijn verzinsels.

Er is sprake van een duidelijk herkenbare schilderstijl. Deze wordt gekenmerkt door een snelle rake grove toets afgewisseld met een behoedzame precieze lijnvoering. Beelden combineert ze stijlelementen vanuit het realisme en de naïeve schilderkunst.

Het is heel belangrijk dat naast de betekenis van de afbeelding het schilderij een abstracte werking heeft. Het perspectief lijk niet helemaal kloppend te zijn waardoor de grip op de afbeelding verdwijnt en er een droomwereld ontstaat.

Een evenwicht dat net niet helemaal bevredigd wordt.